Nieuwsoverzicht

Welk effect hebben de nieuwe hypotheek regels op u?

De hypotheekregels veranderen ieder jaar. Bent u van plan om een woning te kopen in 2021? Of heeft u al een hypotheek verstrekt gekregen? In deze tekst kunt u lezen wat de nieuwe regels van 2021 voor u betekenen.

Maximale hypotheek

Sinds 2018 is het toegestaan om 100% de marktwaarde van je huis te lenen. De mogelijkheid om extra geld te lenen voor bijkomende kosten, zoals de kosten koper is hierbij vervallen en dus niet meer mogelijk. Om bijkomende kosten te betalen, heeft u eigen geld nodig. Een schenking is ook mogelijk.

 

Wijziging overdrachtsbelasting

Vanaf 2021 wijzigt de overdrachtsbelasting. Dit is de belasting die je betaalt als je een bestaande woning koopt. Ben je tussen 18 en 35 jaar en koop je een bestaande woning als hoofdverblijf? Dan hoef je geen overdrachtsbelasting te betalen. Deze vrijstelling is eenmalig. Vanaf 1 april 2021 geldt de regeling alleen als de woning minder kost dan
€ 400.000. Val je niet in de leeftijdscategorie of heb je de vrijstelling al eens benut, dan betaal je 2% overdrachtsbelasting. Koop je een woning waar je niet zelf gaat wonen, dan is dat zelfs 8%.

 

Verbouwen blijft een optie

Als je wilt verbouwen, dan kunnen de verbouwingskosten in de hypotheek worden meegenomen. De maximale hypotheek wordt in dat geval gebaseerd op de woningwaarde na verbouwing. Niet alle verbeteringen zorgen voor een hogere waarde. Een taxateur bepaalt welke invloed een verbouwing op de woningwaarde heeft.

 

Verdere verlaging van de maximale hypotheekrenteaftrek

Het maximale percentage waartegen aftrek van de hypotheekrente mogelijk is, wordt al een paar jaar versneld verlaagd. In 2021 is het maximale aftrekpercentage 43%, in 2022 40% en vanaf 2023 37,05%.

 

NHG-grens omhoog, wilt u verduurzamen?

In 2021 gaat de grens voor hypotheken met Nationale Hypotheek Garantie (NHG) omhoog. NHG is dan mogelijk voor huizen met een waarde tot € 325.000. Dat is € 15.000 meer dan in 2020.

Als je plannen hebt om te investeren in energiebesparende maatregelen, dan mag je meer lenen dan de waarde van de woning. De maximale waarde van de woning is nog steeds € 325.000, maar je mag dan tot € 344.500 lenen. Dit hogere bedrag moet wel volledig besteed worden aan de energiebesparende voorzieningen.

 

Voordelen van duurzaam kopen/wonen

- koopt/heeft u 'nul-op-de-meter woning?' dan mag u €25.000 extra lenen.

- koopt u een woning met een energie-index of een energieprestatie-coëfficiënt gelijk aan of lager dan nul? Dan heeft u de mogelijkheid om €15.000 extra lenen.

- Koopt u een ander soort duurzame woning? Heeft u de mogelijkheid om €9.000 extra lenen.


Nieuwsoverzicht


Wil je op de hoogte blijven?

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!